Yıkansa da miktoptan arınmıyor! Çinli bilim insanları uyardı: ‘Kabuklarını soyun’

Çin’deki Anhui Tarım Üniversitesi uzmanları, öteki testlerin tespit edemediği kimyasal izleri çözümlemek için son derece hassas bir sinema kullandı. Testin sonuçları ise şaşkınlık vericiydi. Birtakım besinleri ne kadar yıkayıp temizlesek de ziyanlı unsurlar üzerine yapışıp kalabilir.

Pestisit, bakteri, virüs ve haşerelerin ziyanlı tesirlerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallara verilen genel bir isimdir. Uzun yıllardır ise birçok farklı pestisit tipi görülmüştür. Günümüzde var olan kimyasal pestisitler sıhhat açısından büyük tehdit oluşturur.

Yapılan araştırma testlerinin sonucunda elma, salatalık, karides ve pirinç üzere yiyecekleri yıkamakla karaciğer kanserine yol açan pestisit izlerinin ortadan kalkmadığı belirtildi. Delil niteliği taşıyan bulguların akabinde bilim insanları, bilhassa elma ve salatalık üzere yiyeceklerin soyulmasını tavsiye etti.

Çinli bilim beşerlerine nazaran, meyveler soyulmadığı sürece pestisit yutma riskini kolay bir yıkama ile önleyemez. Pekala meyve ve zerzevatları soymak sıhhatimizi uzun vadede korumak açısından ne kadar kıymetli? Bu sorunun yanıtını netleştirebilmek için araştırmacılar, test ettikleri meyvelere bu defa de tiram ve karbendazim ismindeki pestisitleri verdiler.

Geliştirdikleri özel sinema, yıkama sürecinin bu pestisitlerin varlığını ortadan kaldırmaya yetmediğini ve düşük düzeylerde de olsa tespit edilebildiğini ortaya koydu. Tıpkı testi salatalık, karides, acı biber tozu ve pirinçte de uyguladılar. Sonuç ise birbiriyle benzerlik gösteriyordu.

Bitkilerdeki böceklenmeyi ve öbür toprak sorunlarını ortadan kaldırmak için iki çeşit unsur kullanılıyor. Karbendazim ve tiram ismindeki hususların insan bedeni için riskli olduğu aktarıldı. Yüksek derecede karbendazime maruz kalırsanız baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve hareket sıkıntıları da beraberinde gelebilir.

Tüketilen besinlerin yetiştiği süreçte ne tıp unsurlara maruz kaldığını bilmiyoruz. Kimi unsurlar yıkama yoluyla zerzevat ve meyvelerden arınsa da, kimileri daha inatçı olabilir. Ayrıyeten yapılan farklı araştırmalarda, pestisitlere maruz kalmanın insanlarda kanser riskini artırdığı ortaya konmuştur.

Yakın vakitte yapılan bir araştırmada , pestisitlerin lösemi ve mesane kanseri üzere kanser çeşitleri üzerinde sigaradan daha fazla tesiri olduğu sav edildi.

Bunun sonucunda tüketilen birtakım zerzevat ve meyveleri yemeden evvel güzelce temizlediğinizden emin olun. Kimi yiyeceklerin kabuğunu soyarak tüketmek sıhhatinizi mümkün risklerden korumak için çok kıymetlidir. Salatalık üzere sebzelerin kabuğunu soymadan evvel doğal yolları kullanarak büsbütün temizleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir